11202017Δευ
Thursday
 

Διπλό μπράβο στα κορίτσια του μπάσκετ

ΓΡΑΦΕΙ ο Γιάννης Βασιλόπουλος.

HELLAS WOMEN JUN22 01Γυρόφερνα πολύ καιρό στο μυαλό μου, τα τελευταία χρόνια, να γράψω ένα άρθρο, να καταθέσω μια άποψη για ένα σοβαρό, κατά τη γνώμη μου πάντα, αθλητικό θέμα. Ένα θέμα που κυρίως είναι ποδοσφαιρικό αλλά δεν είναι μόνο τέτοιο. Σε κάποιες κατηγοριοποιήσεις, οι οποίες συνηθίζονται στη χώρα μας, ίσως και σε άλλες, εγώ θεωρούμαι ως “ποδοσφαιρικός”. Όχι πως είναι τελείως λάθος αλλά εμένα δεν μου αρέσει γενικά η πολυδιάσπαση της ολότητας στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Κι ήρθε η ώρα του άρθρου αυτού να δημιουργηθεί.

Το θέμα μου θα είχε να κάνει με όλο αυτό το χιλιογραμμένο, πολυσυζητημένο, και εκτιμώ “εξαντλημένο” ντόρο σχετικά με τη διαιτησία, την αδικία, τους “κλεμένους τίτλους” και συνακόλουθα τη βία σε αθλητικούς χώρους ή τη βία που έχει αθλητικό υπόβαθρο ή πρόσχημα και το κατά πόσο αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αλληλοεπηρεάζονται. Θα έθιγα το αν εξυπηρετεί κάποιους να συντηρείται αυτή η κουβέντα για χρόνια.

Όπως επίσης τι ρόλο παίζουν τα μέσα ενημέρωσης σε όλο αυτό. Λειτουργούν “εμπρηστικά” ή “πυροσβεστικά”; Η υπερανάλυση ποδοσφαιρικών φάσεων σε κυριακάτικες  βραδινές εκπομπές είναι αυτή που  εκπαιδεύει το αθλητικό κοινό, ως άλλο διαιτητικό σεμινάριο, ή, όπως εγώ θεωρώ, αποπροσανατολίζει από την ουσία και την ομορφιά του κάθε αθλήματος και με μαθηματική ακρίβεια συμβάλλει, έστω και ακούσια και πάντα ανάλογα με το πως παρουσιάζεται, στη “δηλητηρίαση” της αθλητικής μας σκέψης; Διότι παρατηρώ σε γήπεδα της πόλης μας ανθρώπους και μάλιστα όχι λίγους και όχι μόνο νεαρής ηλικίας από το πρώτο κιόλας λεπτό μιας αθλητικής αναμέτρησης να είναι σε υπερένταση εστιάζοντας στη διαιτητική ομάδα και όχι στους πραγματικούς πρωταγωνιστές των γηπέδων. Τροφή για σκέψη είναι όλα αυτά για όλους μας.

Αλλά ας γυρίσω, σιγά σιγά το “διακόπτη”. Πολλές φορές συζητώντας με το Φώτη ή/και με άλλους φίλους έχω εκφράσει τη διαφωνία μου με κάποιες ταμπέλες που χρησιμοποιούν ορισμένοι δημοσιογράφοι. Και κυρίως με κάποιους πομπώδεις τίτλους που εκφέρονται ή γράφονται στην προσπάθεια να αναδειχθεί, στο μέγιστο βαθμό, μια μεγάλη αθλητική νίκη ή μια εξαιρετική ατομική απόδοση. Εκεί θαρρώ κάποιες φορές γίνεται κατάχρηση, όπου και οι λέξεις χάνουν, κατά κάποιο τρόπο, την ετυμολογική τους έννοια ή έστω την χρηστική  αξία τους αλλά ίσως και η σημασία, την οποία θέλουν να τονίσουν, ξεθωριάζει εκ της επαναλαμβανόμενης υπερβολής.

Παρακολουθώντας νωρίτερα το νικηφόρο αγώνα της Εθνικής μας ομάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών απέναντι στο αντίστοιχο τουρκικό συγκρότημα, που σφράγισε την πρόκριση στους ημιτελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά, θα αναφερθώ σε κάτι που παρατήρησα και ίσως έρχεται σε αντίθεση ή μάλλον, για μένα, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της προηγούμενης παραγράφου. Μετά το δωδέκατο λεπτό του αγώνα η ελληνική ομάδα πιστεύω πως δίνει την ευχέρεια σε κάποιον να εκστομίσει πως έπαιξε μια μορφή ολοκληρωτικού μπάσκετ. Ήταν πραγματικά απολαυστικό το θέαμα και στις δύο πλευρές του γηπέδου αλλά κυρίως η συνέπεια κι η συγκέντρωση στο πλάνο του τεχνικού επιτελείου ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Και μάλιστα απέναντι σε έναν ισχυρότατο αντίπαλο ο οποίος βρέθηκε γρήγορα να προηγείται με διαφορά δέκα πόντων!

Όλα αυτά τα χρόνια, είτε στο “ραδιοφωνικό αέρα” του Δημοτικού Ραδιοφώνου, μέσω της εκπομπής “Κόντρα Επίθεση”, είτε στα κείμενά μου στην ομώνυμη ιστοσελίδα, νομίζω απέφυγα, ή τουλάχιστον έτσι εκτιμώ, την αναφορά και το σχολιασμό διαιτητικών λαθών, προσπάθησα να δείξω δρόμους κόντρα, απέναντι, μακριά απ' τη βία. Όσο και όπως γίνεται. Με όποια “όπλα” να είμαστε ενάντια στα πραγματικά όπλα, που δυστυχώς εισέρχονται και χρησιμοποιούνται σε αθλητικούς χώρους. Το ξέρω δεν είναι εύκολο. Άνθρωποι είμαστε, κάνουμε λάθη, εξοργιζόμαστε, μας “πνίγει το δίκιο”, θυμώνουμε, γνωρίζουμε δυστυχώς πως οι παθογένειες της κοινωνίας ασφαλώς διασπείρονται στον επαγγελματικό αθλητισμό με “άγριο” τρόπο. Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να μη “χαλάμε” το μυαλό μας.

Και επειδή το άλλο που ουδέποτε έχω κάνει και διαφωνώ πλήρως είναι η έκκληση από δημόσιο βήμα σε κόσμο να παρακολουθήσει ένα αγώνα, όσο σημαντικός κι αν είναι, όσο κι αν το αξίζουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Κάτι που γίνεται κατά κόρον από δημοσιογράφους και κατά τη γνώμη μου είναι δουλειά των υπευθύνων μιας ομάδας, διότι ο κόσμος διαθέτει νου και κρίση και από τα μέσα ενημέρωσης αναζητά όχι χειραγώγηση αλλά μια έστω “έντιμη υποκειμενικότητα” αν όχι “αντικειμενικότητα”. Γι' αυτό λοιπόν αφού συγχαρώ τα κορίτσια της εθνικής για το αγωνιστικό τους επίτευγμα θα δώσω το λόγο στη Στέλλα Καλτσίδου για τα εξωαγωνιστικά εύσημα ( γι'αυτό και το διπλό μπράβο του τίτλου του άρθρου ), που της αποδίδω εγώ για τις δηλώσεις της μετά το ματς απέναντι στη Γαλλία...Νομίζω αξίζει να στραφούμε και προς τα εκεί...

Σε μια παραδοχή που δεν συνηθίζεται προχώρησε η Στέλλα Καλτσίδου. Η 34χρονη φόργουορνττης Εθνικήςαποβλήθηκε στο ματς με την Γαλλίαστις αρχές της τρίτης περιόδου με δεύτερη τεχνική ποινή, γεγονός που σήκωσε πολλή κουβέντα.

Η ίδια τοποθετήθηκε δημόσια μέσω του προφίλ της στο facebook για το θέμα αυτό, λέγοντας: «Σήμερα το πρωί, μετά το χθεσινό ματς με την Γαλλία, η Ελληνική Ομοσπονδία ζήτησε ένα meeting με την FIBA και τους διαιτητές όσον αφορά την απόφαση της δεύτερης τεχνικής μου ποινής, όπου ο διαιτητής παραδέχθηκε πως έκανε λάθος και μου απολογήθηκε. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι διαιτητές είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ! Πρέπει να ελέγχουν τόσα πολλά πράγματα την ίδια στιγμή! Και η συμπεριφορά μου ήταν επίσης λάθος και άξιζα την πρώτη τεχνική ποινή. Ωστόσο, η Γαλλία άξιζε 100% την νίκη και η ομάδα μου αξίζει 1000% τον σεβασμό όλου του ευρωπαΪκού μπασκετικού κόσμου! Απόψε είμαστε έτοιμες να δώσουμε την πιο σημαντική μας μάχη σε αυτόν τον "πόλεμο" και χρειαζόμαστε όλη την υποστήριξη που μπορούμε να έχουμε»!

ΠΗΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: WWW.GAZZETTA.GR


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

Επι του πιεστηριου

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.