09222018Σαβ
Thursday
 

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο πλαίσιο εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών

XAMOGELO PAIDIOU EKSTRATEIA DEC2017 01Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου η συνάντηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών. Η συνάντηση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με την ουσιαστική και διαδραστική συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σπάρτης, του Αστυνομικού Διευθυντή Τρίπολης, του Αντιδημάρχου Τρίπολης, του Αντιδημάρχου Σπάρτης, της Αντιδημάρχου Ευρώτα, του Διευθυντή περιφερειακής διεύθυνσης α'/θμιας & β'/βαθμιας εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας, της προϊσταμένης του τμήματος κοινωνικής πολιτικής και υγείας Δήμου Σπάρτης, της εκπροσώπου της παιδιατρικής κλινικής του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης, της προϊσταμένης του νοσηλευτικού προσωπικού παιδιατρικής κλινικής Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, των εκπροσώπων της Διεύθυνσης κοινωνικής υπηρεσίας Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, της προϊσταμένης της δ/νσης κοινωνικής μέριμνας, της κοινωνικής λειτουργού της δ/νσης κοινωνικής μέριμνας από το τμήμα κοινωνικής εργασίας, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης, της προϊσταμένης του νοσηλευτικού προσωπικού Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης, της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης, του επιστημονικά υπεύθυνου και της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Ημέρας Αμάλθεια, των κοινωνικών λειτουργών του ΚΕ.Δ.Δ.Υ Αρκαδίας, της Προέδρου του ΣΕΟ, του εκπροσώπου του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, των εκπροσώπων του συμβουλευτικού κέντρου κακοποιημένων γυναικών Τρίπολης, του εκπροσώπου του Αθλητικού ομίλου Μεγαλόπολης, των κοινωνικών λειτουργών και της προϊσταμένης ΝΠΔΔ και όλων των συνεργαζόμενων φορέων που παρευρέθησαν.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας, αλλά χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Η συνάντηση μεταξύ όλων των θεσμικών αρμόδιων φορέων είχε ως στόχο να συζητηθούν και να ενδυναμωθούν οι προτάσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με σκοπό ο απολογισμός της πανελλαδικής εκστρατείας και τα συμπεράσματα της να παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε προς συζήτηση και επεξεργασία τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

7. Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.

8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Τελευταίος σταθμός της πανελλαδικής εκστρατείας η Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

aspet banner 2018-19

Επι του πιεστηριου

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.