06182018Δευ
Thursday
 

Οι συμμετοχές των Αρκάδων αθλητών/τριών στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου

STIVOS 01Το Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου 2017 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η μεγαλύτερη εγχώρια διοργάνωση στο χώρο του κλασικού αθλητισμού. Φυσικά δεν είναι άλλη από το 103ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών και το 83ο Γυναικών με συνολικά 569 συμμετοχές στους άνδρες και 471 συμμετοχές στις γυναίκες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής θα πάρουν μέρος 453 Άνδρες και 366 Γυναίκες από 130 σωματεία όλης της χώρας. Η καρδιά λοιπόν του κλασικού αθλητισμό το προσεχές Σαββατοκύριακο χτυπάει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και στο Παμπελοποννησιακό στάδιο.

Με βάση τα πανελλήνια πρωταθλήματα που έχουν ήδη γίνει (Μαραθώνιος 2016, 50χλμ βάδην Ανδρών, 20χλμ βάδην Α/Γ και Κ23, 10.000 μ. και Σύνθετα Α/Γ και Κ23), στη βαθμολογία των Ανδρών προηγείται η ΑΕ Ολυμπίας Πατρών με 50 β. και ακολουθούν ο ΓΑΣ Ιλισσός (32) και ο ΑΟ Μυκόνου (32). Στις γυναίκες  η πρώτη τριάδα αποτελείται από τους ΓΣ Νέων Λέρου (26), ΣΟΑ Φωκιανός Κ. (21), ΑΕ Ολυμπίας Πατρών (20) και ΓΑΣ Ιλισσός (20).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το έπαθλο «Γιάννης Σταματόπουλος» θα βραβευθεί ο αθλητής ή η αθλήτρια που θα σημειώσει την κορυφαία επίδοση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών Γυναικών στην Πάτρα (17-18/6). Η ομοσπονδία θέλοντας να τιμήσει τον Γιαννη Σπαματόπουλο, τον σπουδαίο άνθρωπο του αθλητισμού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αρχές του χρόνου προχώρησε στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου επάθλου. Η επιλογή της κορυφαίας επίδοσης θα γίνει με βάση τον πίνακα βαθμολογίας της IAAF για όλα τα αγωνίσματα. Η βράβευση του αθλητή ή της αθλήτριας θα γίνει την Κυριακή (18/6) λίγο πριν την ολοκλήρωση των αγώνων. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι στη μνήμη του Ηλία Μισαηλίδη.

 

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση…

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι η κορυφαία συλλογική διοργάνωση στη χώρα μας. Εκεί οι αθλητές και αθλήτριες διεκδικούν τη νίκη για να στεφθούν πανελληνιονίκες ενώ σε ομαδικό επίπεδο θα δοθεί η «μάχη των βαθμών» για την ανάδειξη των πρωταθλητών συλλόγων της χώρας. Η ιστορία του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου (για δεκαετίες αποκαλούνταν Πανελλήνιοι Αγώνες) ουσιαστικά αρχίζει το 1901, όταν για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν με αυτό τον τίτλο οι αγώνες. Για λόγους όμως ιστορικούς και ουσιαστικούς αναγνωρίστηκαν ως εναρκτήρια διοργάνωση του θεσμού οι επονομαζόμενοι «Πανελλήνιοι δοκιμαστικοί αγώνες» ( 9-10 Μαρτίου 1896) και έτσι το φετινό πρωτάθλημα είναι το 103ο!

 Οι αγώνες αυτοί είχαν χαρακτήρα επιλογής-πρόκρισης των Ελλήνων αθλητών για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι ανάδειξης «εθνικών πρωταθλητών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός του στίβου, και χρόνια παράγοντας του ΣΕΓΑΣ, Παύλος Μανιτάκης, αλλά όμως είχαν πανελλήνια συμμετοχή όχι μόνο από την τότε ελεύθερη Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, Ανατ. Ρωμυλία κ.α.

Όπως φαίνεται στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών έχει διεξαχθεί σε 12 πόλεις ενώ το γυναικών σε 9 συνολικά πόλεις. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ:

Η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος στη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών και αργότερα μαζί και των Γυναικών. Από τις 103 διοργανώσεις έχει φιλοξενήσει τα 45 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο και ακολουθούν το Μαρούσι με 22 διοργανώσεις στο ΟΑΚΑ και ο Πειραιάς με 13 που διεξήχθησαν στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η Θεσσαλονίκη έχει διοργανώσει οχτώ πρωταθλήματα (5 στο Καυτανζόγλειο, 3 στο στάδιο του Ηρακλή) τα Τρίκαλα 5 και η Πάτρα 4 φορές. Αναλυτικότερα:

1.Αθήνα 45

2.Μαρούσι 22

3.Πειραιάς 13

4.Θεσσαλονίκη 8

5.Τρίκαλα 5

6.Πάτρα 4

7.Λεμεσός 1 (Κύπρος)

8.Λευκωσία 1 (Κύπρος) 

9.Αλεξανδρούπολη 1

10.Δράμα 1

11.Καβάλα 1

12.Χανιά 1

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

83 Πρωταθλήματα Γυναικών σε 9 πόλεις. Η διοργάνωση Πανελλήνιων  Αγώνων γυναικών άρχισε το 1930, αλλά τα πρώτα χρόνια με διαφορετικούς τίτλους! Το 1930 ονομάζονται Γυναικείοι αγώνες και αρκετοί ερευνητές του στίβου του καταχωρούν ως «δοκιμαστικούς» και τους προσμετρούν στους πανελλήνιους όπως και τους πρώτους των ανδρών. Έτσι αναφέρεται Γυναικείο πρωτάθλημα το 1931, Πανελλήνιοι αγώνες γυναικών το 1932, αλλά είναι αμφίβολο αν υπήρξε πανελλήνια εκπροσώπηση… Το 1933 στο Δελτίο του ΣΕΓΑΣ στις προκηρύξεις των αγώνων του έτους  αναφέρεται: «Πανελλήνιοι  γυναικών εν Αθήνας μετά τους Βαλκανικούς»! Οι αγώνες αυτοί ματαιώθηκαν, (έγιναν αγώνες γυναικών Αθηνών-Πειραιώς) αλλά περιλαμβάνονται στην αρίθμηση! Δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ 1940-45. Παρά την καθιέρωση του Πρωταθλήματος γυναικών οι αγώνες γίνονταν σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτές των ανδρών έως το 1964 και έκτοτε τελούνται ταυτόχρονα με το αντίστοιχο των ανδρών. 

Στην Πάτρα το πρωτάθλημα έχει γίνει εκτός της φετινής (17-18 Ιουνίου 2017) άλλες τρεις φορές, το 1995, το 2010 και το 2016.

Το πρωτάθλημα γυναικών το οποίο ξεκίνησε το 1930 έχει φιλοξενηθεί σε 9 πόλεις της χώρας μέχρι το 1966 και από τότε διεξάγεται ταυτόχρονα με των ανδρών. Και στο πρωτάθλημα των γυναικών, όπως και στο ανδρών, η πρωτεύουσα έχει διοργανώσει τα περισσότερα πρωταθλήματα που ανέρχονται σε 26. Ακολουθούν το Μαρούσι με 21, ο Πειραιάς με 14 και η Θεσσαλονίκη με 6. 

Η Πάτρα με το φετινό (2017) έχει διοργανώσει 4 πρωταθλήματα γυναικών.

1.Αθήνα 26

2.Μαρούσι 21

3.Πειραιάς 14

4.Θεσσαλονίκη 6

5.Τρίκαλα 4

6.Πάτρα 4

7.Καβάλα 2

8.Λευκωσία 1 (Κύπρος)

9.Χανιά 1

 

Οι Αρκαδικές συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα…

Το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα σε επίπεδο Αρκαδικού ενδιαφέροντος δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση σε επίπεδο Αρκαδικού ενδιαφέροντος και Αρκαδικών συμμετοχών. Κι αυτό γιατί και φέτος αναμένεται αρκετοί Αρκάδες αθλητές και αθλήτριες να αγωνιστούν με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα λοιπόν σε επίπεδο Αρκαδικών συμμετοχών έχουν δηλώσει συμμετοχή 15 αθλητές/τριές (8 αθλητές και 7 αθλήτριες), πέντε εξ’ αυτών αγωνίζονται σε συλλόγου εκτός Νομού Αρκαδίας.

Αναλυτικά όλοι οι Αρκάδες αθλητές που θα δώσουν παρουσία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ, έχουν ως εξής:


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

KOAT-BANNER-COLOR

Επι του πιεστηριου

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.